Gym

Onze gymlessen

Ouder & Kind Gym

Ouder & Kind gym is bedoeld voor de peuter van ongeveer 2 tot 4 jaar, die samen met papa, mama, opa, oma of de oppas, lekker willen gymmen in een “echte” gymzaal. Juist het opdoen van veel bewegingservaring is op de leeftijd van je peuter ontzettend belangrijk.
De peuters krijgen spelenderwijs verschillende bewegingssituaties aangeboden waardoor ze geprikkeld worden om te bewegen: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen en rollen.

Het is ook een ideale plaats waar ouders elkaar ontmoeten; er worden contacten gelegd en ze wisselen opvoedingstips uit en helpen en zien hun peuter ontwikkelen.

Het kind leert ook hoe kleine opdrachten gedaan kunnen worden. Daarnaast komt inschatten van afstand, diepte, hoogte en verte aan de orde. Er wordt geleerd hoe je rekening met elkaar houdt en hoe je op je beurt wacht. Daar komen ook nog andere dingen bij, zoals liedjes zingen en spelletjes in de kring doen. Samen bewegen zal het contact tussen jou en je kind alleen maar verstevigen en de peuter meer zelfvertrouwen geven.

Opbouw van de gymles

  • Voorafgaand aan de les mogen de kinderen even spelen met ballen.
  • Als iedereen er klaar voor is beginnen we de les in de kring met liedjes/muziek en spelen met de ouder, vaak met ander klein materiaal zoals hoepels, stokken, ringen, staartballetje, touwtje, kleurenattributen en dergelijke.
  • De kinderen mogen op een bank gaan zitten op een veilige plek en de ouders zetten een parcours/groot materiaal op.
  • Na een korte uitleg kunnen de kinderen naar hartenlust klimmen, klauteren, kruipen, springen, glijden en ga zo door.
  • Na dit moment ruimen we het grote materiaal op en gaan we nog een afsluitend spel doen, mogelijk met parachute of klein materiaal.
  • Dan is de les voorbij en gaan we de week erop weer verder.
Lesrooster gym

Docent: Ineke Schiphorst

Kleutergym

Kleutergym is de perfecte vervolgstap op Ouder & Kind Gym. Tijdens de lessen kleutergym leert je kind zelfstandig gymmen. ‘Ik kan het zelf’. Kleutergym is voor kinderen vanaf groep 1 van de basisschool.

Nog spelenderwijs wordt er gewerkt aan de motoriek en balans door oefeningen.

Klimmen in het wandrek, lopen over de evenwichtsbalk, springen op de trampoline en zwaaien aan de rekstok. De kleuter kan de energie kwijt en leert stap voor stap de grondbeginselen van het turnen.

Lesrooster gym

Docent Dalfsen: Anja Mulder 

Recreatie turnen

Gymmen is alle sporten door elkaar, de ene week een balspel en de andere week iets op turngebied. Maar wij zijn toch echt een turnvereniging dus de ballen laten wij liggen en wij turnen net zoals de selectie dat doet alleen dan op een lager niveau.

Als je bij ons komt kijken en meedoen kun je minitrampoline springen, over de balk lopen, kast springen, dubbele trampoline springen, brug ongelijk en nog veel meer doen. We hebben een uur les en daarin gaan we eerst opwarmen en de spieren oprekken. Daarna beginnen we aan de toestellen. Meestal ga je in groepjes de toestellen af. En soms doen we als hele groep het toestel. Van koprol tot radslag en salto’s, er gebeurt van alles… We proberen de toestellen af te wisselen, maar soms moeten we oefenen voor een wedstrijd en dan doen we de toestellen die op de wedstrijd staan wat vaker.

Je kunt als recreant meedoen aan een wedstrijd, maar dat hoeft niet. We proberen 2 wedstrijden te bezoeken in een seizoen. Soms doe je als groep mee en soms alleen.

Voor wie is recreatie turnen?
Recreatie turnen is al mogelijk vanaf groep 3 van de basisschool. Een maximum leeftijd is er niet. Er is ook een groep voor bovenbouw basisschool en voortgezet onderwijs. 

Meiden 12+ groep

Een nieuwe groep, speciaal voor meiden die het turnen nog lang niet zat zijn!

We gaan vooral toestel turnen. Plezier staat voorop, maar ik wil jullie graag nieuwe dingen leren. Dus ben je toe aan nieuwe uitdagingen zoals salto’s van de brug en balk? Kom een keer meedoen!

Docenten

Recreatie turnen meisjes en jongens: Dana Kamphuis
Recreatie turnen 12+: Ilka de Jonge

Sport & Spel

Deze les is voor kinderen van groep 3 t/m 6 die graag willen sporten, maar niet kunnen kiezen welke sport ze nou het leukste vinden. Elke les wordt een andere sport of een ander toestel aangeboden, heel afwisselend dus. De Sport & Spel lessen lijken een beetje op schoolgym: de ene keer een potje voetbal, de andere keer apenkooi, de volgende keer turnen aan de rekstok of zelfs een keer een conditietraining, noem maar op!

Lesrooster gym

Docent: Jord Stevens

Special gym

Iedereen wil graag sporten. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking.

Special gym is gymnastiek/turnen voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de special gym sport iedereen op zijn eigen niveau. Tijdens de lessen word er op de turntoestellen geturnd, maar is er ook tijd voor een spelletje. Naast het plezier in bewegen wordt er ook aandacht besteed aan de motorische ontwikkeling. In principe verschilt gymnastiek voor mensen met een verstandelijke beperking niet veel van gymnastiek voor de reguliere groepen.

Wist je dat wij met onze Special gym ook aan wedstrijden meedoen? Ieder jaar worden er de Regionale of de Nationale Special Olympics gehouden. Dit zijn wedstrijden in verschillende sporten, o.a. dus gymnastiek, voor mensen met een verstandelijke beperking. Ieder jaar doen de deelnemers met veel plezier mee aan deze wedstrijden en zo zijn er al heel wat medailles verdiend.

Docent: Linda Hartkamp

Selectie turnen

We bieden voor meisjes speciale lessen voor als je wat meer kunt en wilt dan de lessen recreatie turnen. Er wordt door de leden op verschillende niveaus geturnd en er wordt meegedaan aan (regionale en landelijke) wedstrijden. De lessen zijn in verschillende leeftijdsgroepen ingedeeld. Deze lessen zijn niet ‘vrij toegankelijk’ maar alleen voor leden die uitgenodigd zijn om deel uit te maken van deze groep.

Docent: Anoek van Welsem

Sportfit

Sporten is voor iedereen en sporten is heel divers. De sportfit groepen bewijzen dit. Sportfit wordt zowel in ‘De Trefkoele+’ als in ‘ De Wiekelaar’ gegeven, maar de inhoud van de lessen en het tempo verschilt.

Groep Trefkoele+ Dalfsen: Er wordt elke week een andere les gegeven met divers lesmateriaal. We gebruiken onder andere gewichten, dynabands, stokken, ballen, touwtjes,en steps. Ook doen we circuitjes. Het is een les op muziek met een niet te hoog tempo.

Groep De Wiekelaar Oudleusen: De leeftijd van deze leden in deze groep is vanaf 20 jaar tot 60 jaar ongeveer! Ook hier is er elke week een andere les vorm. In de les zit meestal steps en aerobics met spierversterkende oefeningen. Hierbij gebruiken we gewichten, dynabands, ballen, touwtjes en doen we circuitjes. Deze les is altijd met muziek, het tempo in deze les is hoger dan de les in ‘de Trefkoele’.

Docenten
Oudleusen: Anja Seinen
Dalfsen: Anja Seinen en Gerda Bos

Pilates

Ben je op zoek naar de ultieme balans tussen body en mind? Dan is Pilates iets voor jou! Pilates is de perfecte groepsles wanneer je wil afvallen, sterker wilt worden én tegelijkertijd wil ontspannen. De focus ligt tijdens de oefeningen op concentratie en stabiliteit. Daarnaast is Pilates een low impact les, wat inhoudt dat alle oefeningen op een laag tempo worden uitgevoerd. Hierdoor is de les voor zowel beginners als gevorderden te volgen.

Wat houdt een Pilates les in?

Pilates is een trainingsmethode om lichaam en geest in balans te brengen. Met Pilates train je stabiliteit, coördinatie en spierkracht op een leuke en actieve manier. Tijdens de les worden met name grondoefeningen uitgevoerd voor de buik-, rug-, dijbeen- en bilspieren. Hierdoor zal jij je houding verbeteren en je core (rug-, buik-, bil- en heupspieren) sterker maken. Pilates richt zich op soepele, lenige en krachtige spieren, zodat (rug)klachten verdwijnen en men zich op een vrije manier kan bewegen. Pilates kan een hele mooie aanvulling zijn voor mensen die hardlopen en is geschikt voor iedereen. Dus ook voor mannen. De rustige muziek ondersteunt het concentratievermogen en zorgt ervoor dat jij stressvrij de les uit komt! De gehele les wordt begeleid door een gecertificeerde instructeur.

Ben jij enthousiast geworden? Maak dan kennis met deze doeltreffende manier van bewegen.

Lesrooster gym

Docent Dalfsen: Gerda Bos

GymXtra

Zoals de naam al zegt is GymXtra een extra gym uur in de week.
Deze les is speciaal bedoeld voor kinderen die in kleine groepjes spelenderwijs willen werken aan motorische en/of sociale vaardigheden. De les wordt aangeboden door een deskundige lesgever die oog heeft voor de onderliggende hulpvragen van de kinderen. Door de verschillende spelvormen kunnen kinderen met plezier zichzelf ontwikkelen zonder dat de nadruk hierop ligt.

De spellen verschillen van les tot les, waardoor ieder kind kan ontdekken waar zijn/haar kracht ligt. Er komen lichaamsgerichte thema’s aan bod. Denk hierbij aan de motorische ontwikkeling, conditieverbetering en bijvoorbeeld werken aan overgewicht. Ook sociaalemotionele thema’s komen naar voren zoals zelfvertrouwen, samenwerken, angst en grenzen stellen. De kracht van GymXtra ligt in de diversiteit van het aanbod. Het doel is om uiteindelijk aansluiting te kunnen vinden bij een reguliere sport.

Leeftijd

GymXtra is voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar.

Lesrooster gym
Let op: deze les wordt niet het hele jaar door aangeboden. 

Docent: Op dit moment hebben wij een vacature voor deze les openstaan. 

Proefles en lidmaatschap

Meld je aan voor een gratis proefles bij contactgym@ascgymendance.nl en kom gerust een keer langs om mee te gymmen en te ervaren of GymXtra bij je past.
Na de proefles kijken de ouders/verzorgers met het kind en de docent samen of deze les aansluit bij de behoeften van het kind. Na het besluit dat het kind de lessen structureel gaat bezoeken, schrijft u hem/haar in bij onze vereniging. Dit kan via het online inschrijfformulier op www.ascgymendance.nl. 

De GymXtra gaat door bij een minimaal aantal inschrijvingen van 7 kinderen.